17 Haziran 2016 Cuma

Türkiye'de Yabancı Dil

                                                                 Herkese selamlar *-*
         Başlıkta da görüldüğü gibi dil sıkıntısını sanırım bir tek bizim ülkemizde var.Kurslara gidenlerimiz,bin bir çeşit satın alınan kitaplar.Çok fazla çaba ama sonuca bir türlü ulaşamama.

Türkiye'de İngilizce

evde-ingilizce     
Benim düşüncem Türkiye'de İngilizce eğitimi denen bir şey yok.Katılmayanlar olabilir.Ama 6-7 yıllık bir İngilizce serüveninin başarısızlıkla sonuçlandığını en yakından biz biliyoruz.Nedeni ise sürekli gramer,gramer,gramer...
     Dördüncü sınıfa giden bir öğrenci gramer ile beslenirse İngilizceyi nasıl sevebilir.Bu öğrencileri böyle korkular ile beslemek ne kadar doğru.
     Bana kalırsa çok yanlış.Biz bile günlük bir Türkçe kullanıyoruz.Kurduğumuz kaç cümleyi acaba dil ve anlatıma uygun bir şekilde çevremize lanse ediyoruz.Etmiyoruz.Kullanmıyoruz.



Peki Ne Yapmalıyız?

     Şahsen ben kurslara verilen 3-5 bin TL'yede karşıyım.O kadar bütçeniz var ise saklayın.Work and Travel yapın.Ya da balkanlarda ki dil okullarını yazın değerlendirebilirsiniz.Geçen yaz,kardeşim  3 ay malta'da dil eğitimi aldı 6 bin tl bir ücretle.Evet fark var.'Burada da kurs var,ne gerek var' diyebilirsiniz.Ama 'Dil Yerinde Öğrenilir' diye bir cümle var.Gerçekten öyle.
     Ama öğrenciler yurt dışından korkuyor çekiniyor.Bunun sebebi yine çocukluğumuzdan beri aşılanmaya çalışılan gramer eğitimi.Öğrenci kendini yetersiz hissediyor.Gramer aşılarken bir yandan da öz güven eksikliliği yaşatıyorlar.
    Hollanda da bir öğrenci lise hayatında tam 3 dil öğrenip mezun oluyorlar.Peki biz niye 7 yıl boyunca tek bir dili özümseyemiyoruz.Bunun cevabını eminim sizde biliyorsunuzdur.

Evde Nasıl Geliştirebilirim?

   Biz çocukluğumuzdan beri cnbc-e ile büyüdük.Bir televizyon sadece cnbc-e açıktı.Bu yüzden küçüklüğümüzden beri İngilizceye ister istemez bir yakınlığımız vardı.En kötü karşımıza gelen kelimelerin telaffuzları bizi hiç zorlamıyordu.Sanki daha önce denk gelmişiz gibi rahat bir şekilde okuyabiliyorduk.En büyük faydası benim için budur.Dahası kalıplaşmış cümleleri ister istemez aklınızda kalıyor ve bunu otomatikman kullanıyorsunuz.
   Çok güzel İngilizce-Türkçe kitaplar var.Sol tarafta hikayenin İngilizcesi,sağ tarafta ise Türkçesi bulunuyor.Bu kitapların çok çok fazla yararı oluyor.
    Kalıplaşmış,günlük hayatta kullandığınız cümlelerin İngilizcelerini not alın ve tekrar yapın.

                  Daha bir çok seçenek var.Şuan bütünleme haftasında olduğumuz için çok fazla uzatamıyorum,kaynaklar tam aklıma gelmiyor ama devamını mutlaka getireceğim *-* Bir kaç yayın hakkında ve günlük ingilizce kullanan bir kaç diziden de bahsetmek istiyordum.Artık bir sonraki yayına kaldı :)
                                                                                     Sevgilerler *-*

Paylaş :

Yazar:

Facebook Yorumlar

22 yorum:

  1. Yabancı dilden geçtim Türkçe'yi doğru dürüst bilmiyoruz. Bilmediğimiz gibi öğrenmek de istemiyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın tigris ablacım.Kendi dilimizi dahi doğru dürüst konuşamıyor olmamız bu durumu çok ilginç kılıyor. Sadece ingilizce degil.Sırf bu sistem yüzünden öğrenciler matematiği bile sevmiyor.

      Sil
  2. Ben liseden mezun olduktan sonra ingilizceyi çat pat ta olsa kendi imkanlarımla daha iyi öğrendim okulda öğrendiğimden :). Kızımın ingilizcesi iyi bu gün 10. Sınıfa geçtik ve hep yabancı dizileri, ve filmleri alt yazılı izliyor. Bu da onun kendini daha iyi yetiştirmesini sağlıyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonuna kadar katılıyorum zehra ablacım.Mutlaka devam etsin çok fazla yardımı olacağına adım gibi eminim😊 Yorumun için çok çok teşekkür ederim😊😊

      Sil
  3. ah o yabancı diller ve kısıtlamalar birde işin içine telaffuz gelince sıkıcı ve yapamayacağım kısmına geliyoruz oysaki bıraksalar cokta güzel konusuruz :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bu kadar sıkmasalar başarı oranı o kadar artar ki.Sanki IELTS ya da TOEFL sınavlarına hazırlık yapıyoruz.Dediğiniz gibi oysa ki bıraksalar ne kadar güzel konuşabiliriz *-* Teşekkürler güzel yorumunuz için *-*

      Sil
  4. Turkiye'de İngilizce eğitimi insanları bunaltıyor. Dil eğitimine ne kadar küçük yaşta başlanırsa o kadar iyi sonuç alınabileceğini dusunuyorum.Eğlenceli bir eğitim uygulaması ile çocuklar bu dili daha kolay öğrenebilir. Benim 3 yaşındaki yeğenim kendi kendine ingilizce olarak renklerin isimlerini, bircok kelime ve şarkı öğrendi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ailelerin bu konuda verdiğiniz örnek gibi bilinçli olmaları lazım.Bir ders olarak öğretilmesi yerine beden eğitimi gibi daha çekici bir ders haline getirilmeli.Yorumunuz için çok teşekkür ederim *-*

      Sil
  5. http://youtu.be/xPjiRxHPw7E hemen aklıma bu gelir :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl denk gelmemişim buna :) :) Şuan öğrencilerin max ingilizce eğitimi bu kadar olabilir *-* Bu güzel örnekle neşelendirdiğiniz için çok teşekkür ederim *-* Yüreğinize sağlık :)

      Sil
  6. Aslında ben çok güzel düşünebiliyorum ingilizceyi ama dilime yansıtamıyorum o kadar. :):)

    YanıtlaSil
  7. Sistemin İngilizce'yi önemsememesi öğrencilerin de önemsememesine yol açıyor bana kalırsa. Örnek vermem gerekirse, ben lisedeyken yabancı dil bölümündeydim ve diğer bölümdeki herkes bize "yatarak geçiyorlar" gözüyle bakıyordu. Çünkü onlar İngilizce dersini aynen böyle geçiyorlardı. Çok iyi hatırlıyorum onlara İngilizce sınavının soruları verilirdi, neymiş onların dersleri zaten ağırmış. Kısacası onlar da İngilizce derslerini zaman kalıpları ve sıklık zarfları çerçevesinde bir ders olarak görüyorlardı. Bunun yani dil bölümü okumayan diğer herkesin İngilizce dersini - eğer özel bir ilgi yoksa - umursamamasının sebebi de bence üniversite sınavında İngilizce diye bir bölüm olmamasıdır. Böyle olunca da öğrenciler İngilizce dersinin bir yararı olmadığını düşünüyorlar. Tamam, belki de sınav insanlarda öğrenme aşkı yaratacak bir yöntem değil ama en azından teşvik edici olduğunu ve İngilizce'nin de üniversite sınavlarında sınanmasının lisedeki ve hatta ortaokuldaki İngilizce derslerinin verimliliğini arttıracağını düşünüyorum. Düşünün ki liseden mezun olmuş bir insan İngilizce derdini anlatamıyor, işte bu eğitim sisteminin bir eksiğidir bence.. - bayağı içimi döktüm galiba :D Güzel noktalara değinmişsiniz, ben de dilin konuşulduğu yerde en iyi öğrenildiğini düşünüyorum. Yine de dediğiniz gibi herkesin yurt dışına gidip dil öğrenme imkanı olmuyor, o yüzden diziler en büyük nimet bu konuda. Belli tür yapımlara ağırlık verildiğinde aksan bile geliştirilebilir. Bu konudaki gelecek tavsiyelerinizi de merakla bekliyorum :')

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle ev taşıma olaylarım olduğu için yorumunuza geç cevap vermiş oluyorum bu yüzden sizden çok çok özür diliyorum :( O kadar güzel yorumlamışsınız ki benim eksiklerimi tamamlamışsınız *-* Evet lise de dil okuyan öğrencilere çok rahatlar gözü ile bakılıyor ama hiç de öyle değil.Genelde bu kişiler ingilizce ile büyük sıkıntısı olan insanların kendilerinden kaçmalarından kaynaklanıyor.En kısa zamanda elimden geldiğince kaynaklar,tüyolar ile ilgili bir yazı hazırlayacağım.Şuan başımızda büyük bir dert olduğundan ilgilenemedim*-* Bu güzel yorumunuz için çok çok teşekkür ederim :)

      Sil
    2. Ev taşıma konusunda kolay gelsin o zaman :')

      Sil
    3. Çok teşekkür ederim çok incesiniz *-*

      Sil
  8. sayfanızı takibe aldım.Çok beğendim bende sizi sayfama beklerim :)
    http://muallimeolankiz.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geri dönüş yaptım teşekkür ederim😊 Ev taşıdığım için hızlı cevap veremedim kusura bakmayın😯

      Sil
  9. Sadece bizim ülkemiz başka dilleri öğrenmekte zorluk çekiyor. Bakın araplara, Suriyelilere falan şakır şakır konuşuyor. Eğitimde sıkıntı var. Yabancı dizilerin gerçekten çok faydası oluyor. Milyarlar vererek kurslara ne gerek var ki? Günde 10 kelime ezberlesen 5 kalıp bilsen yeter bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle bu kadar geç yanıt verdiğim için kusura bakma kardeşim.Ev taşıdım.İnternetimi bugün bağladılar.Çok haklısın günlük kullanılan kalıpların çok çok büyük faydaları olur.

      Sil
  10. Başta Türkçe sonra tarih, İngilizce, ilk yardım, deprem eğitimi, çevre, ev kazaları, spor, sanat öğretemiyoruz. Ya da öğretilmiyor.

    "Native speaker" denilen dilin kendi konuşanları olmadan, boş geçen derslerle, ev ödevleriyle İngilizce ya da başka bir dilin öğrenilmesi beklenemez tam anlamıyla.

    Biz nasıl öğrendik kendi dilimizi. Duyarak. Derste değil. Kitabi bilgi gerek tabii; ama hiç duyma ve konuşma olmuyor ki okullarda. Dil gruplarımız da farklı. Bu durumlar değişmedikçe ve düzelmedikçe İngilizce bir fırsatını bulup yurt dışına gidenlerin öğrenebildiği bir araç olacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet yasemin abla uygulamada en büyük sorun zaten.Şu an ki uygulamalar ile ne oluyor anlama var fakat okuma yazma konuşma çok kötü.

      Sil