1 Haziran 2016 Çarşamba

Mis Gibi Köpüklü Bir Türk Kahvesi İçin

Türk Kahvesi

Bizim kahvemiz "Türk Kahvesi".Böyle abartarak başlamak istedim çünkü türk kahvesinin benim için vazgeçilmez bir içecek türüdür.Hatta evde bulundurmayan arkadaşlarıma çok şaşırırım "-Ya nasıl türk kahvesi yok"diye.Ve çoğu zaman kahvemi bile arka çantama atarım.Çünkü türk kahvesinin yaşattığı atmosfer verdiği tat benim için harikadır.Bir kere o küçücük bardağın içindeki telveyle karışmış kahvenin kokusu,bir yandan yanında küçük gül lokumu...Birde suyu en çok sevdiğim andır.
O bir yudumu lokumla beraber tükettiğinde ağzındaki kalan hafif tatlı acı tadı bir yudum suyun silip atması her şeyi başa sarıyor.Türk kahvesi-lokum-su bu üçü öyle bir üçlü ki mucizevi bir üçlü.Bu kadar mı yakışırlar birbirlerine.Benim için 3 ü 1 arada bu işte...

Avrupa bile bizimle kahvenin tadına bakması beni çok etkiler.Neredeyse bütün güzellikleri ilk önce biz yaşamışız.Eski insanlarda bile o kadar güzel bir damak tadı varmış ki bu üçlüyü birbirlerine uyumlu hale getirmişler.

Mis Gibi Köpüklü Bir Türk Kahvesi İçin...

kopuklu-turk-kahvesi-nasil-yapilirEvet arkadaşlar bildiğiniz bütün yöntemleri unutun.Bütün kahve tariflerini unutun bundan sonra hep tam ayarında köpüklü bir türk kahvesi içeceksiniz.

İlk olarak taze kahve çektirebileceğiniz bir yer edinin.Sabit bir yeriniz olsun.Çekilmiş değil siz istediğinizde gözünüzün önünde çekilsin.Çünkü kahve çabuk bayatlar.Eğer kokladığınızda her hangi bir aroma kokusu alamıyorsanız o kahve bayattır.Kahvenizi alıp cam bir kavanozda muhafaza edin 10 gün gibi bir süre taze bir şekilde kullanabilirsiniz.

Şimdi kesinlikle kahve makinesi kullanıp kolaya kaçmayın.Ortalama üç dakikada pişiyor zaten biraz emek vermek önemli.Bakır cezve kullanın pişme süresi daha güzel ayarlanıyor.Ben iki bardaklık bir cezve kullanıyorum.Üç bardaktan fazlasını alan bir cezve kullanmayın.Cezvenin ağzı geniş değil de dar olsun.Mesela evinize misafir geldi.Dört kişisiniz.Ben iki,iki yaparım.Orta şekerli bir türk kahvesi yapmanız için.
Mesela iki kişi için;
  • İki tatlı kaşığı kahve koyduktan sonra bir yarım kaşık daha fazla kahve atın.Hem köpüğü için hemde aromasının daha anlaşılabilir olması için.
  • Orta şekerli için bir fincana 1.5 kesme şeker yani iki kişiye 3 adet kesme şeker.
  • Fincana göre suyunuzu koyun.Eğer çaydanlıkta  kaynatılmış su varsa onu tercih edin.
  • Ocağı yakın 30 saniye dokunmayın.Ardından şekerin ve telvenin erimesi için 4-5 tur karıştırıyoruz.Ve kaşığı alıyoruz.Bu işlemden sonra kahvenizi bir daha karıştırmıyorsunuz.En büyük hata zaten pişirme sırasında yapılıyor.Yaklaşık 1.5 dakika sonra cezvenizin üstü köpük tutmuş olacaktır.Taşma durumuna geçerken yani o pıhtılaşmayı gördüğünüzde cezveyi ocaktan alın ve 2 fincana üstündeki köpüğü paylaştırın.Ardından ocağa tekrar koyun bir tur karıştırın.Taşmaya başlarken ocağı kapatın ve cezvede ki kahvenin yarısını bir fincana diğer yarısını da diğer fincana dökün.
Bu kadar artık tam ayarında köpüklü bir türk kahvesi yapabilirsiniz.Unutmayın,ocakta kahveyi ne kadar karıştırırsanız kahveniz o kadar köpüksüz olur.
Kahvenizi içtikten sonra telvesini kesinlikle atmıyoruz.Muhteşem bir peeling özelliği var.Türk kahvesi ile tüylerinize son vermek istiyorsanız tıklayınız


Paylaş :

Yazar:

Facebook Yorumlar

8 yorum:

  1. Ohhh misss.. En sevdiğim şey, bir de azaltabilsem çok iyi olacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle Yağmur Hanım gün içinde bir tane tüketmenin çok fazla yararı var ama bende biraz sizin gibi dozunu kaçırıyorum.Nabalım tek zararımız bu olsun :) yorumunuz için teşekkürler...

      Sil
  2. şu saatte iyi gider, güzel bilgilendirmeler teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesadüfün bu kadarı *-* şuan kahvemi yaptım balkona oturdum kahve mi içiyorum kahvaltıdan sonra bir tane insana ne kadar güzel geliyor.Bu güzel yorumunuz için teşekkür ederim *-*

      Sil
  3. Aiiy. Çok canımı çektirdiniz. Gidip yapayım madem. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdiden afiyet olsun.Bende yaptım.Balkon keyfi yapıyorum.Çok teşekkürler yorum için *-*

      Sil
  4. Kahve çok güzel görünüyor ellerinize sağlık :).

    YanıtlaSil