14 Haziran 2016 Salı

Günde Kaç Saat Uyumalıyız?

Uyku düzeniniz ile ilgili sıkı bir düzenleme yapmaya hazır mısınız *-*

    Uyku özellikle çalışanlar ve öğrenciler için bir velinimettir.Hafta sonlarını uyuyarak geçirmek çoğumuzun en sevdiği aktivite.Peki ne kadar uyumalıyız?
uyku-duzeni
    Bu sorunun cevabını aslında çoğumuz biliyor.Çocukluğumuzdan beri 8 saatlik bir uykunun vücut için gereken ideal zaman olduğunu biliyoruz.Ama ne kadar doğru...
    Aslında evet günde 8 saati geçmeyen bir uyku düzeni kurmalıyız.Şöyle ki beynimiz 8 saatlik bir uyku döngüsü ile çalışıyor.Mesela her gün 8 saat uyuyorsunuz.Hafta sonu bunu 10 saate çıkardınız.Farketmişsinizdir kalktığınızda hala uyumanız gerektiğini anlarsınız.
Bu tamamen olağan bir davranış.Çünkü beynimiz uyku halini 3 periyota ayırıyor.Mesela siz 8 saati geçtiniz.Beyniniz otomatikman bir 8 saat daha uykuya ihtiyaç duyuyor.16 saatimi geçtiniz onu 24'e tamamlamaya çalışıyor.
Bunu mutlaka deneyin 8 saatten az uyuduğunuz zamanlarda vücudunuz nasıl akşama kadar dim dik ayakta duruyor da 10 saat uyuduğunuzda yataktan kalmayacak hale geliyorsunuz.
     Yapılan araştırmalarda günde 7-8 saat uyuyan insanların yaşam standartları ve yaşam süreleri 8 saatten daha fazla uyuyanlara kıyasla daha uzundur.
Uyku düzeni kurmak biraz zordur.Fakat bir kaç gün aynı saatte yattığınızda zamanla alarma ihtiyaç duymadan uyanmış olacaksınız.Saat gece 12 ile 3 arası vücudunuzun salgıladığı hormonlar en üst seviyededir.Bu saatlerde yatakta olursanız mutlaka gün boyu faydasını göreceksiniz.Cildiniz yenilenmesini,kilo sorununuzu,depresyon halinizi,yaşlılığı ertelemeyi en kolay bu şekilde erteleyebilirsiniz.Eskiden büyüklerimiz sabah ezanında kalkarlar akşam saat 9-10 gibi yatarlardı.Onlarda ki yaşam kalitesini şuan anlayabiliyorum.Hiç bir şey için geç değil.Ben 7 aydır bir uyku düzeninde ilerliyorum ve çok mutluyum.Çok geç kalmadan sizde işe koyulun.
                                                                                                          Sevgilerle *-*

Paylaş :

Yazar:

Facebook Yorumlar

33 yorum:

  1. Ah ben bir alıştım ki erken yatıp kalkmaya . Haftasonu da aynı saatlerde devam ediyor uyku düzenim. Bir de gece kesintisiz uyusam tadından yenmeyecek ya . Gece 3-5 nöbetine gönüllü aday olabilirim 😉

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tigris ablacığım o neden oluyor biliyormusun.Senin uyku düzenin harika bu demek oluyor ki uykunu rahatlıkla alıyorsun sen*-*Hiç bozma ablacım *-*

      Sil
  2. Uyku aslında insana göre değişiyor biraz ailesinde uyku problemi olan insanlardan dolayı bunu çok iyi biliyorum. Ben eskiden geç yat geç kalk sloganıyla hareket ederdim ama artık tam tersi erken yat erken kalk erken yol al :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size canı gönülden katılıyorum.İnsan erken kalktığında günün tadını ne güzel çıkarıyor.İnşallah hep böyle devam eder uyku düzeniniz *-*

      Sil
  3. Erken kalkan yol alırmış :)

    YanıtlaSil
  4. Böyle yorumları sevmiyorum fakat tanışmak için gerekiyor yeni tanıdım bloğunu :) Keşif etkinliğinden yani..
    Takipteyim canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır hayır ben çok mutlu oldum *-* zaman kaybetmeden geri dönüş yaptım :)

      Sil
  5. Maalesef ki uyku düzenim yok, kaç saat uyuduğuma bile dikkat etmiyorum. Bilgilendirici yazı için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka dikkat et.Bende senin zamanlarında uyku düzenim hiç yoktu.Ama zamanla ne kadar önemli olduğunu anlıcaksın.Bir kere çevrenden bir adım olacaksın.Bir ara bu düzeni oluşturmak için oturup bir karar ver.Teşekkür ederim değerli yorumun için *-*

      Sil
  6. Sanırım toplamda 4 bilemedin 5 saat uyku ile idare ediyorum :). Arada bir (2-3 haftada bir) şarj olmak gerekiyor sanırım. O zaman bir 8-10 saat uyuyorum. Ertesi gün sistem aynen devam ediyor. Bende çözemedim bu durumu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aman zehra ablacım dikkat et kendine.Bu durumu bir an önce çöz *-*4 saat uyku seni yıpratmasın sonra.Yorumun için çok teşekkür ederim zehra abla :)

      Sil
  7. Çok uykuyu oldum olası sevmem ama bizim kızçe sayesinde 5 saat bile uyusam şükredecek duruma geldim 7-8 saat uyku en ideali tabii engel olan bir evlat yoksa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Annelerin işi çok zor *-* Benim annemde 5 de babamı kaldırır yatar.8 de kardeşimi uyandırır tekrar yatar.Annelerin görevleri çok çok zor*-* Yorum için çok teşekkür ederim :)

      Sil
  8. Yaz olunca uyumakta biraz zorlanıyorum hatta bir zamanlar tüm gece uyumazdım ama sanırım uyku düzenimi kurmam lazım çok faydalı bir yazı olmuş emeğine sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim bu güzel yorumunuz için *-* Aslında haklısınız yaz olunca insanın canı uyumakta istemiyor :)

      Sil
  9. ne kadar doğru bilgiler, ben erken kalktığımda işlerim erken bitiyor bu sayede daha enerjik oluyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız insan erken kalktığında daha az yorgun oluyor.Sizin adınıza çok sevindim *-*

      Sil
  10. Bazen çok uyurum bazen 1-2 gün uyumam. Çok karışık bir uyku düzenim var malesef... Aileden gelen bir alışkanlık, evde herkesin uyku düzeni bozuk olunca haliyle düzelmek daha da zor oluyor :)) Hele de benim gibi bin tane alarm kurup hiçbirini duymayacak kadar ağır uyuyan biriyseniz işin içinden çıkmak paradoks çözmek gibi :D Tabi yemek kokusu duyunca bu ağır uykum nedense hafifliyor ve aniden gözlerim açılıveriyor :DD

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazının sonuna çok güldüm *-* Ama olmaz böyle :) Bence bir dene farkını göreceğinden adım gibi eminim *-*

      Sil
    2. Ben de çok güldüm :)) Dün annem beni uyandırabilmek için burnuma yemek tutuyordu :D Yerimden zıpladım :D Bugün 9'da kalktım bakalım akşam erken uyursam bir şeyler olur gibi düzene girmek adına :))

      Sil
    3. İnşallah senin adına çok sevinirim.Yorumların beni çok neşelendirdi *-* teşekkür ederim yorumun için *-*

      Sil
  11. Yanıtlar
    1. Annelerimizin en büyük derdi sanırım ablam *-*

      Sil
  12. İade-i ziyaret için gelip yararlı bir yazı ile karşılaşmak beni daha da sevindirdi :) Ben de az uyuduğum zamanlar sorun yaşıyorum :( sanki hiç uyumamışım gibi geliyor. Ama fazla uyuma ile yazdıklarınıza katılıyorum çünkü bir çok kez aynı şeyi yaşamış bulunmaktayım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumunuz beni çok çok mutlu etti *-* Yararlı bir yazı olarak düşünmenize çok çok teşekkür ederim *-*

      Sil
  13. Hafta içi 6 saat hafta sonları ise biraz abartı ile 10 saatlik bir uykum var. Bırakın beni bi uyuyayım ya :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence o kadarını hak ediyorsun kardeşim *-*

      Sil

  14. Metropol, bilinenle uygulanın ters düşmesi için elinden geleni yaptığı için yirmi dört saatlik kısacık güne sığamayan işler, sorumluluklar, ilkten uyku saatinden çalıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok haklısınız bir yerden düzene sokulsa bile dediğiniz gibi dış etkenler yüzünden bozuluyor.Avrupa'da bir sürü insan sabah 5 te kalkıp sporunu yapıp işlerine gidiyorlar.Biz aynısını yapsak ertesi gün kimse bizden haber alamaz herhalde *-*

      Sil
  15. Ne mutlu size darısı benim başıma olsun. Biraz erken yatayım dediğimde bile saat 12'yi geçmiş oluyor :( https://bizimmutfakdan.wordpress.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah sizde başarabilirsiniz gündelik hayata o kadar güzel etkileri var ki bir kere deneseniz çok şaşırırsınız.Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için *-*

      Sil